top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıseyyah doner

İskender Kebabının Tarihi

Güncelleme tarihi: 29 Eyl 2023



İskender Kebabının Tarihi



Kısaca İskender olarak bildiğimiz yiyecek esasında bir kebap türüdür. İskender kebap, Bursa Kebabı ya da İskender Döner gibi isimlerle de bilinmektedir. Türkiye içerisinde Bursa’da en çok bilinir ve kökeni de buradan gelmektedir.


Önceki yazımızda sizlere dönerin kökenini, ilk nerede ortaya çıktığını ve ülkemize nasıl ulaştığını anlatmıştık. Bu yazımızda ise sizlerle İskender döner hakkında bilgiler paylaşmak için sabırsızlanıyoruz.


İskenderin Tarihçesi


İskender bir döner türü olarak Türkiye’de yaşayan bir çok kişinin gönlünde taht kazanmış ve hatta en sevdiği yemek haline gelmiştir. İskenderi diğer dönerlerden ayıran özelliklerinden bazıları domates sosu ile harmanlanmış dönerin yağlı kızarmış pide parçaları, kızgın tereyağı ve yoğurtla servis ediliyor olmasıdır. Bu servis şekli dönerin lezzetine lezzet katmakta ve onu diğer döner çeşitlerinden ayırmaktadır.


Bunun yanında iskender kebabının yapıldığı etin Uludağ kekiği ile beslenmiş koçlardan alınması onun etinin daha aromasının farklı olmasına ve daha az yağlı bir et haline gelmesine sebep olmaktadır.


İskender döner ilk olarak 1867 senesinde Kayhan Çarşısı’nda servis edilmeye başlanmıştır. Kökeni Osmanlı İmparatorluğu’ndan gelmektedir ve adını bu dönemde Bursa’da yaşamış ve bu yemeği yaratmış kişi olan İskender Efendi’den almıştır.


1850’li senelerde Bursa’da Mehmet Efendi Lokantası’nın kurulması ile İskender için ilk adım atılmıştır. Mehmet Efendi Lokantası’nın kurucusu lokantanın adından da anlaşıldığı üzere Mehmet Efendi’dir. Mehmet Efendi’nin lokantada çalışan oğlunun adı ise İskender’dir. Mehmet oğlu İskender Efendi, yaşadıkları bu dönemde, lokantanın gelişmesi ve gelirinin artması için fikirler düşünmektedir. İskender döner de tam olarak bu inovasyon fikri sayesinde ortaya çıkmıştır. Gelin, bu hikayenin biraz daha detaylarına inelim;


O dönemde kuzu dikey olarak değil yatay olarak pişirilmekteydi. İskender Efendi, kuzu etindeki bazı bölümlerin lezzetinin yemeğe eşit oranda dağılmasının önemli olduğunun farkına varmıştı ve bu sebeple eti pişirirken dikey şekilde bir şişe takarak, odun kömüründe döndürerek pişirmeyi denemişti. Pişen eti ise ince ince keserek müşteriye servis ettiğinde müşterilerin büyük beğenisini kazandı ve döner ilk kez ‘’dönen kebap’’ adıyla anılmaya başladı. Bunun ardından İskender Efendi, bu yeni tarzında pişirdiği döneri farklı bir sunum yaparak servis etmeye karar verdi ve döneri pide etlerinin üzerine koyarak yoğurt, salça ve tereyağı kullanarak servis etti.


Bugün İskender olarak bildiğimiz yiyecek işte bu şekilde ortaya çıkmış oldu. “İskender” önce bir tabelada ismini almış iken bugün ticari bir unvan haline gelmiştir.Bu ünvanın kullanılmasının ardından Bursalı Mehmet oğlu İskender Efendi oldukça ünlenmiş ve tüm çapında ünlü bir yemeğe ismini vermiş bulunmaktadır.


Döner Nasıl Pişirilir?


Tek tek ince ince kesilen etler üst üste bir şişe yerleştirilir. Ardından önceden yakılmış olan yeterince ısınmış döner ocağı karşısına alınır ve yanan ateşin önünde döndüre döndüre pişirilir. Pişirilen döner sonrasında döner bıçağı ile yukarıdan aşağıya olmak üzere ince ince kesilir ve döner servis edilir.


Seyyah Döner Lokantası olarak bizler; döneri eski usulde işliyor, odun ateşinde pişiriyor, yaprak olarak sunuyoruz. Lokantamızdaki bu eşsiz lezzeti taze, kaliteli ve natürel şekilde sizlerle buluşturuyor; kendimizi eski usul geleneksel odun ateşi dönerinin modern temsilcisi olarak adlandırıyor, tüm misafirlerimizi unutulmaz lezzetlerimiz ile karşılıyoruz.


Bizler Seyyah Döner olarak sizlere dönerimizi sizlerin isteğine göre farklı biçimlerde servis edebilmekteyiz. Yaprak döner, porsiyon döner, İskender, Pilav Üstü Döner gibi birden fazla seçeneğimiz mevcuttur ve sizlere özenle hazırladığımız menümüzü servis etmekten memnuniyet duyarız.


İskender Nasıl Servis Edilir?


İskenderin denince olmazsa olmaz malzemeler vardır. Domatesli sos, tereyağı, kıtır kıtır kesilmiş pide parçaları, taptaze bir yoğurt ve kızgın bir tereyağı bu yemeğin olmazsa olmazıdır. Ayrıca iskender sıcakken servis edilmesi gereken bir yemektir. İlk önce pide iyice ısıtılır ardından ilk önce pidenin konulacağı tabaklar iyice ısıtılır. Pide doğranır ve ardından önceden ısıtılmış tabağın içine dizilir. Üzerine İskenderin domatesli sosu gezdirilir.


Ardından çok hızlı olmak suretiyle hemen pidelerin üzerine dönerler eklenir. Buraya kadar hazırlıklar yapılırken bir yandan da tereyağı ısıtılmaktadır. Bu şekilde İskender hazır olduğu anda tereyağı da hazır olur ve anında servis edilebilir. Bu yemekte zamanlama lezzet açısından oldukça önemlidir, tadı büyük ölçüde etkileyen bir etkendir. Kebap hazırlanır ve çok beklenirse tereyağı hemen dökülmezse yemek soğuyacaktır. Sosun da yemeğin de lezzetinden eksilen bir şey olmaması için tereyağı hızlıca dökülmelidir. Elbette tereyağı konmadan da tercih edilebilir bu kısım tamamen kişinin kendi tercihine kalmıştır fakat bizim önerimiz tereyağı ile servis etmektir.


Seyyah Döner lokantasında İskender bizim menümüzün vazgeçilmez bir parçasıdır. Menümüzde iskender şu şekilde yer almaktadır;

  • İskender

Kıtır pide üzeri Yaprak Et döner, iskender sosu ve bol tereyağı ile birlikte servis edilir. Yanında Seyyah Salata ve Çubuk Turşusu ikramımızdır.


Hemen tıklayarak menümüze ulaşabilirsiniz.


1.453 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page